We vertellen je de échte feiten over sushi. Wil je meer weten over sushi en welke etiquette de juiste is? Dan kun je hier alle tips en trucs, do’s en don’ts én een stukje geschiedenis teruglezen. Hoort sushi rijst warm of koud te zijn? Of hoe herken je goede nori? Word ook een sushi-expert en beloof ons vandaag, dat je altijd kiest voor sushi van de allerhoogste kwaliteit. Doozo, dat proef je.
We hebben onze 9 tips op een rij gezet in de foto’s hieronder!
Nooit meer een sushi college missen? Volg ons op Instagram of Facebook.
Je dipt de Nigiri met de korte kant heel even in de sojasaus zodat de rijst zich niet volzuigt. Wist je dat, je vanuit de traditie sushi eigenlijk met je handen hoort te eten? Voor de Nigiri wel zo makkelijk.
Nee! Absoluut niet. Dit is de grootste misvatting en voor eens en altijd helpen we deze fabel de wereld uit. Is je sushi rijst koud? Slecht teken, dat betekent dat de rijst niet vers is gemaakt en tussentijds is gekoeld. Sushi rijst eet je op kamertemperatuur. De rijst voelt zacht als een kussentje en heeft daardoor volop smaak.
Dat Japans, nee dat is zeker geen ‘makkie’. Dat wordt weer plaatjes kijken bij het menu. We helpen je een handje op weg. Maki = rol, Hoso = klein, Hosomaki = kleine rol. Een kleine sushi rol met 1 ingredient.
Maki = rol, Futo = groot, Fotomaki = grote rol. De grootste sushirol, met meerdere ingredienten.
Nori, het zeewier dat gebruikt wordt in sushi, moet een crispy bite hebben. En dat krokante velletje, die is knap lastig om te maken. Want de nori wordt snel zacht als hij eenmaal in of om de sushi is gerold. Daarom maken wij alle sushi pas nadat jij hebt besteld.
Je start met Sashimi, gevolgd door Nigiri en dan de Maki’s. Dit hangt wel af van de vis die je kiest. Begin altijd met de mildere zachtere smaken, gevolgd door de meer sterke smaken. En, vergeet niet om gember tussendoor te eten om je smaak te neutraliseren.
Sushi is van oorsprong een conserveringstechniek uit China. Toen er nog geen koeling was werd de vis in rijst met azijn bewaard om deze langer goed te houden. In Japan hebben ze deze techniek overgenomen en de rollen vis in plakjes gesneden. Zo ontstond de sushi zoals wij hem nu kennen.
Sushi wordt zo gemaakt dat hij precies hapklaar is. Alhoewel dat voor sommigen bij een Futomaki nog wel een uitdaging is. Door in één keer de hele sushi te eten proef je de verschillende lagen in de smaken. Die smaken kunnen mooi met elkaar contrasteren.
Van de wortelstok van de Japanse plant Eutrema Japonicum wordt echte wasabi gemaakt. Wasabi werd oorspronkelijk gebruikt om vis te conserveren en als medicijn. De echte wasabi is enorm kostbaar, een kilo kost ongeveer €250. Dit komt doordat dit gewas heel kritisch is op hoe hij wil groeien. Het duurt zelfs 2 jaar tot er geoogst kan worden. In Europa moeten we het helaas doen met de variant op de echte wasabi.
Volgens de etiquette schenk je sake voor elkaar in. In een formele situatie houd je de ‘tokkuri’ (het flesje) vast met twee handen. De ander tilt de ‘ochoko’ (het kopje) op met de rechterhand en ondersteunt met de linkerhand. De kleine kopjes worden tijdens een sushi diner vaak bijgevuld.